Uglegylp
Du kender det sikkert.  Bedst som du går rundt i dine egne tanker på gaden, kommer det pludseligt et hus, der er bemærkelsesværdigt smukt.  Du må stoppe op og se nøje på det.  Nyde alle dets linier, dets nicher og fremspring. Og samtidig glæde dig over at et hus kan man heldigvis glo ubehersket på uden at genere nogen.  Virkelig tage sig tid til at nyde alle detaljer og detaljernes helhed.

Og man behøver jo ikke eje et hus for at kunne nyde dets skønhed.  Betragterens privilegium er, at kunne nyde skønheden et øjeblik - og derefter gå uforpligtiget videre i livets gang.

Er huset af overordentlig stor skønhed og samtidig virker tiltalende, kan man måske med lidt held få lov at komme indenfor og gå på opdagelse.  Er huset stort, er der sædvanligvis mange rum - og det kan tage lang tid at lære alle rum at kende.  Er det dit første besøg, bliver du sikkert heller ikke inviteret til at opdage alle rum - men må pænt tage et ad gangen, efterhånden som du kommer på besøg. Men spændende er det, hver gang at lukke en ny dør op. Omvendt er det heller ikke altid, at det indre kan leve op til de forventninger, facaden har skabt.

Selv efter talrige besøg, kan du være sikker på, at der er rum, du har overset og som venter på at blive opdaget af dig. Men selv efter at have været i huset i mange år, er der sikkert krinkelkroge, du aldrig opdager. Til gengæld vil der sikkert i kendte rum hele tiden være nye detaljer, der afslører sig og lærer dig nye facetter af huset.

Hvis du kun har i sinde at gæste huset, behøver du ikke bekymre dig om en række praktiske forhold.  Begynder du derimod at overveje at købe huset, må du foretage mere dybtgående inspektioner.  Bilsælgere opererer med et begreb, de kalder "salgslakering".  Du skal selvfølgelig tjekke grundlaget for den smukke facade.  Tåler den egentlig regnvejr - og hvordan vil den se ud om nogle år?  Måske du skulle få en husdoktor til at se efter sygdomstegn, og måske skulle de bede din advokat sikre, at der ikke er skjulte gældsposter eller aftaler til anden side. Omvendt er der jo ikke noget odiøst i, at du har opdaget, at der er tale om en salgslakering og at du derfor blot vil tage kortvarigt ophold i huset, uden tanke på at købe det.

Men måske er huset så smukt, at du ikke engang tør købe det.   For et smukt hus skal vedligeholdes - og det er spørgsmålet om du har vilje/evne/lyst til at spendere den tid og de penge, det kræver.  Og et smukt hus tiltrækker mange, der vil gøre meget for at stjæle dit hus fra dig - eller i bedste fald udøse galde fra misundelsens kilde. Men det skal jo ikke nødvendigvis afholde dig fra regelmæssige besøg i en periode - uden nogen tanke om, at købe huset, men bare for at nyde medens nydes kan.
Huset "Kvinden"